Jsme učící se organizace? HRM systémy nám mohou na tuto otázku odpovědět

28. července 2016

Jsme učící se organizace? HRM systémy nám mohou na tuto otázku odpovědět

Skončil další školní rok a naše děti si přináší vysvědčení, které hodnotí, jak dokázaly v průběhu deseti měsíců vstřebat informace a jak se je naučily uplatňovat v praxi. Stejně tak v některých společnostech přichází na řadu kvartální nebo pololetní hodnocení zaměstnanců a zaměstnankyň, což je také určitá forma vysvědčení o našich schopnostech se učit a zlepšovat. A když už hodnotíme, bylo by také zajímavé podívat se na to, jak se „učila“ společnost, v které pracujeme.

Být zajímavým zaměstnavatelem je jedno z nejzásadnějších témat probíraných mezi HR komunitou. Podle našich představ bychom chtěli zaměstnance, kteří jsou motivovaní, aktivní, učící se a jsou loajální. Pro lidi venku bychom chtěli být tak zajímavým zaměstnavatelem, že by naše společnosti byly magnetem pro talenty z našich oborů. Existuje řada zaručených nástrojů a programů od vzdělávání, přes talentové pooly až po nabídky v podobě odměn či podílu na úspěchu firmy. A všechny tyto snahy mají snížit riziko ztráty nejlepších lidí. Proto je důležité, aby firma byla schopná reagovat na potřeby zaměstnanců. A schopnost umět reagovat na poptávku lidí je oblast, která by měla být známkována alespoň jednou ročně. Jak na takové hodnocení?

HRM systémy umí víc než jen administrovat data

Hodnotit zda je naše společnost učící se nebo je pasivní lze poměřovat různě. Můžeme sledovat obchodní výsledky, statistiky o počtu zaměstnaných nebo oblíbenost zaměstnavatele u studentů a studentek vysokých škol, vytvářet dotazníky. Ovšem jednou z nejsnadnějších cest je využívat data, která průběžně vytváříme v našich HRM systémech. HRM systém nám pomáhá data nejen spravovat, ale také sledovat a analyzovat. Pokud v HRM systému spravujeme všechny agendy od náboru přes vzdělávání až po sledování mzdových nákladů, dokáží nám takto sesbíraná data odpovědět třeba právě na otázku, zda jsme učící se společnost. Každý moderní HR systém by měl podporovat nejen realizaci jednotlivých agend, ale i vytěžování takto sebíraných údajů. Nevíme jak váš systém, ale OKbase tuto možnost nabízí.

OKbase je modulární HRM systém, který se skládá z více částí jako například Personalistika, Mzdy a platy a Docházka. V rámci modulu Personalistika např. zjistíme, kdo je nejčastějším uchazečem o zaměstnání, odkud pochází, jaké má vzdělání a jaké znalosti do společnosti přináší. V modulu Mzdy a platy najdeme informace o růstu mezd nebo nárůst exekucí či pokles odměn za dobře odvedenou práci. U vzdělávání nás může zajímat, kolik stojí proškolení nového člověka, ale také, jaké kurzy jsou požadovány, zda je o zvyšování vzdělávání zájem a po jak dlouhé době tento zájem opadá. V oblasti docházky není důležitá pouze informace o dovolených, ale samotné nasazení lidí do jednotlivých projektů či provozů. Zajímavé mohou být i údaje z logu systému, jak často si zaměstnanec prohlížel své výplatní pásky nebo jak aktivně vyhledává příležitosti k vnitrofiremnímu vzdělávání.

Pokud tedy využijeme vhodně informace napříč jednotlivými moduly, které jsou často v kompetenci různých zaměstnanců, můžeme číst příběh našich zaměstnanců i příběh společnosti.

Jediné, co potřebujeme vydat se na cestu k učící se společnosti, je uvažovat o HRM systému ne jenom jako o administrativním pomocníkovi, který ohlídá legislativu, termíny, docházku a podobně. O OKbase je třeba uvažovat jako o partnerovi, který umí najít odpověď na mnoho otázek, které nás v personalistice trápí. Je potřeba se chtít a umět ptát a zároveň interpretovat získané odpovědi, prostě se učit. My už naše vysvědčení máme a vy?

 

vyšlo v: HR forum 7-8/2016

stáhnout PDF [5 MB]


Další aktuality

Archiv aktualit

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

Zaujala vás OKbase?
Chcete se dozvědět více? Napište nám.

Upřesněte nám, co potřebujete vyřešit. Ozveme se vám zpět.






Informace o zpracování osobních údajů.
Položky označené * prosím vyplňte.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.